Tarjuska on haastanut minut kertomaan lapsuusmuistoista.

Kerro jokaisen sanan kohdalla, mitä
asioita tai tunnelmia sanasta tulee mieleen.
Jos juuri siitä sanasta ei tule
mitään mieleen niin kerro jostain
siihen läheisesti liittyvästä sanasta.
Saa kertoa useampiakin asioita, jos sanasta
muistuu mieleen paljonkin tarinaa.
Lopuksi:
keksi luetteloon yksi sana lisää ja muistele
sanaan liittyviä lapsuudenmuistoja.

1. Kampa Minulla ei tunnu olevan mitään muistikuvia liittyen kampaan, vaikka kyllä kai ne hiukset kammattiin lapsenakin.

2. Lintu Linnuista muistan talitintin. meillä oli aina jonkinlainen lintulauta jossa talitintit nokkivat talia, punatulkkuja siinä myös kävi.  Pääskyset muistan myös, niillä oli aina pesiä heinäladossa ja navetanvintillä. Harakat ja varikset olivat myös tuttuja pihapiiristä.  

3. Meri  Meri oli täysin vieras käsite lapsuudessa. Kai tiesin sellaisia olevan, mutta minulla ei ollut siitä mitään havaintoa. Kasvoin pohjanmaalla varmaan ainoalla vedettömällä paikkakunnalla. Meri oli kyllä noin 40 km päässä, mutta silloin 40-50 luvulla se oli pitkä matka. Koulussa maantiedon tunnilla kyllä näitä meriä luettiin.

4. Kitara  Kitarasta tiesin luultavasti, että se on soitin, mutta en tiennyt ketään joka olisi soittanut tai omistanut sellaisen. Yhdessä naapurissa asui mies jolla oli haitari ja se oli aika ihmeellistä kun hän sillä soitti. Koulussa oli harmooni ja opettaja soitti sillä. Paras soittoväline jonka lapsena tiesin oli gramofoni, se oli eräässä lähi talossa, siinä oli yksi levy ja se oli "Lentävä kalakukko". Sitä kuunneltiin. En osannut kuvitellakaan muitakin levyjä, yhdessä oli ihmettä kerrakseen  

5. Kello  Muistan, että isällä oli taskukello. Isän kotona oli seinäkello joka löi, siinä oli heiluri, joka heilui koko ajan. Minusta siinä oli jotain arvokasta ja pelottavaakin.  Sain ensimmäisen oman kellon kun pääsin ripille. Se oli aikuisen merkki kun oli kello.

6.Oksentaminen Oksensin linja-autossa, oli aika noloa.

7. Mummo Minun molemmat mummoni asuivat naapuruksina ja olivat ystäviä keskenään. Kun jompi kumpi tuli käymään hän oli aina monta päivää. Äidin äiti oli pieni pyöreä mummo, aina erittäin hyväntahtoinen ja se oli juhlaa kun hän tuli kylään. Hän ei koskaan ollut meille lapsille vihainen mistään, hän oli oikein hyvä mummo. Muistan niitä kesiä kun sain olla mummulassa monta päivää. Siellä oli aina aurinkoista ja lämmintä,  koskaan ei satanut, piha oli aina vihreä ja kissakellot ja päivänkakkarat kukki. Pirtin pöydällä oli vaaleanpunainen hortenssia. Tuo kaikki on jäänyt mieleeni, en tosiaan muista yhtään sadetta tai kylmää ilmaa.  

8.Kirja  Muistan kun menin kouluun ja sain aapisen ja laskukirjan. Muistan miten laitoin ne kaapin päälle ja katselin ja ihailin niitä. Aapisen varsinkin muista, siinä oli kukko kannessa, minusta ne kirjat olivat tosi hienot.

9.Pipo Kun olin lapsi, ei silloin pidetty pipoja, se oli hiihtolakki, niin sitä sanottiin sitä kypärämallista kangaslakkia. joka laitettiin nepparilla leuan alta kiinni. Siinä oli solki edessä, se oli lämmin, se oli topattu ja se suojasi hyvin korvat. Pipot tai myssyt tulivat sitten kun olin jo nuori ja itse kudoin niitä. Se oli enemmän baskerimallinen, eikä saanut missään tapauksessa mennä päätä myöten.  

10. Matematiikka Se oli kauhistus, en ymmärtänyt enkä osannut. Vasta kun opettaja vaihtui,  aloin minäkin jotain ymmärtämään. Tosin tällä hetkellä tuntuu, että mitään oleellista ei jäänyt oppimatta, kun laskukone on laskenut mitä on tarvinnut.

11.Metsä Metsä ympäröi taloamme joka suunnalta, ei se iso metsä ollut, että siihen eksynyt olisi. Siitä lähi metsästä poimittiin marjat, siinä oli puokukoita ja mustikoita. Isä haki aina joulukuusen siitä metsästä hän oli sen yleensä jo kesällä katsonut valmiiksi. Meillä oli aina hiihtolatu siinä metsässä. Se kiersi osittain lähi pellolla ja sitten meni metsään. Sitten siellä oli kaksi mäkeä, toinen niistä oli kuoppa. Silloin lapsena ne olivat isoja mäkiä, nyt tuskin ymmärrän, että siinä on mäki.  Muistan kerran kun oli kuutamo, oli melkein yhtä kirkasta kuin päivällä, hiihtelin sitä latua yksinään, metsä oli aika aavemainen.

12. Ukkonen  Silloin oli kovia ukkosen ilmoja. Silloin piti tulla aina sisälle ja sulkea ikkunat, radio piti eristää, televisiotahan ei vielä silloin ollut, verhot piti ottaa pois pistorasian edestä, ei saanut olla ikkunan tai pistorasian edessä. Muistan joskus pistorasiasta tai sähkömittarista lyöneen tulta. Kerran kaikki sähkölangat pihassa olivat tulessa kun niihin iski salama. Kerran kun olimme niityllä heinänteossa, tuli tosi kova ukkosenilma. Olimme ladossa suojassa. Hevonen pelkäsi ukkosta ja se hyppäsi joka kerta kun salamoi. Vettä tuli niin paljon, että seuraavanakin päivänä oli pellolla vettä niin, että piti kahlata vedessä. Heinät siellä sitten vain uiskenteli.  

13.Hiukset   Minulla oli aika vaaleat hiukset lapsena, mutta ne tummuivat sitten hyöhemmin. Ne olivat ihan piikkisuorat. Sisarellani oli taipuisa tukka. Hän sai kasvattaa pitkän tukan ja hänellä oli letit. Kerran hänen kummitätinsä oli laittanut hänelle poninhännän ja kun hän tuli kotiin hän kehui kuinka kummitäti oli tehnyt hänelle koninhännän. Minä olin kateellinen sisareni tukasta. Minun tukkani leikattiin aina tasaiseksi ja sitten se piti laittaa pinnillä kiinni, se kuulemma sopi minulle. Omasta mielestäni se oli kamala, minäkin olisin halunnut pitkän tumman ja kiharan tukan, mutta sitähän ei mun tukasta saanut. Joskus lauantai-iltana saunan jälkeen isä, huom. isä teki pieniä lettejä minun ja kai toistenkin tyttöjen hiuksiin ja sitten sunnuntaiaamuna meillä oli kiharat, sitten oltiin kyllä olevinaan hienoja.  

14 Sisko/veli    Minulla oli kaksi siskoa ja kaksi veljeä. Minä olin vanhin. Minä jouduin aika paljon katsomaan pienempien perään. Monta kertaa harmitti kun oli naapurin lapsiakin pihalla ja minä jouduin nukuttamaan varsinkin minusta viittä vuotta nuorempaa sisartani. Muistan hyvin kun meistä viidestä nuorin syntyi, olin silloin 11 vuotias. Kun olin koulussa vauva oli sillä välillä syntynyt. Hän oli syntynyt kotona, meillä oli kätilö. Kolmas sisar minulle syntyi kun olin 23 vuotias ja ollut pitkään jo pois kotoa.   

15. Ikkuna Katsoin ikkunasta kun naapuriin meni ihmisiä, siellä oli ristiäiset ja sinne meni ristiäisvieraita. Minä ihmettelin, että kylläpä sinne menee paljon sakkia. Sitten myöhemmin tuli naapurin lapsia meille ja äiti kysyi, mikä tuli vauvalle nimeksi? He sanoivat, Jouko Ilmari. Minä en ollut koskaan kuullut sellaista nimeä ja ihmettelin, että miksi ei sakin Ilmari, miksi joukon Ilmari.

16.Kalenteri  Laatikossa jossa oli kaikki isän tärkeät paperit oli myös vihreä kantinen almanakka, siinä kaikki muistoni kalenterista.

17.Puuro Ainoa puuro josta lapsena tykkäsin oli ohrapuuro. Siihen laitettiin voisilmä ja se oli tosi hyvää. Se ei ollut ohranryynipuuro vaan ohrajauhopuuro.

18. Joulupukki Me lapset luultiin, että isää jännittää joulupukin tulo kaikista eniten. Kun oltiin käyty saunassa ja syöty, isä alkoi kurkkimaan ikkunasta ja oli ihan punainen ja hermostunut. Sitten hän aikoi mennä katsomaan, että näkyisikö pukkia jo. Isä tuli sisälle ja sanoi, että hän kuuli poron kellojen ääntä ja kohtahan se pukki sitten tuli. Sattumoisin meille tuli myös vieraita hevosella ja sattuivat yhtäaikaa pukin kanssa. Tämä toistui mielestäni joka joulu niin kauan kuin pukki kävi.

19.Itsenäisyyspäivä (oma sana) Itsenäisyyspäivä oli lapsena vain päivä muiden joukossa. Mitään muistoja ei siihen liity, koska en sitä lapsena ymmärtänyt. Sen todellinen merkitys on valjennut minulle vasta hyvin paljon myöhemmin. Sen muista, että kynttilät sytytettiin ikkunalle, mutta en ymmärtänyt niiden merkitystä. Isäni oli yksi itsenäisyyden puolustajista ja teki sitä kuusi vuotta.

Tänään olin maalausryhmässä ja selvisi, että siellä on kaksi veteraania ja he molemmat kertoivat itsenäisyyspäivän kunniaksi kumpikin yhden tapahtuman sodasta. Tuli tunne, että on ihme kun sieltä kukaan selvisi hengissä. Isäni ei paljon sodasta puhunut ja nyt hän ei enää ole puhumassa. Mielestäni he olisivat saaneet puhua enemmän.  

Jatkan tätä haastetta ja haastan seuraavat blogiystävät:

Selma

 

 

Raija

 

 

Katja

 

 

Inkivääri  

Oli tosi kiva muistella näitä ja huomaan, että jäi  pois monia asioita, niin erilaista elämä oli silloin kauan sitten. Tulin huomaamaan mikä arvo on itsenäisellä Suomella, miten on asiat muuttuneet.

Toivon, että kaikki muutkin, joita en haastanut, ottaisivat tämän haasteen vastaan.